Friday, Oct. 18, 2019

Consecintele umanitare

Efectele catastrofale ale armelor nucleare asupra sanatatii, societatii si mediului, ar trebui sa fie pozitionate in centrul discutiilor despre dezarmare si nonproliferare nucleara.

 Desi numarul armelor nucleare aflate in stoc este in scadere, riscul de utilizare al acestora, chiar daca vorbim de o utilizare accidentala sau intentionata, se pare ca este intr-o continua crestere. Orice fel de utilizare ar avea consecinte umanitare catastrofale. In ciuda noii retorici care favorizeaza obtinerea unei lumi fara arme nucleare, guvernele inca nu au inceput negocierile pentru un tratat global pentru dezarmare nucleara.

 Termenul de consecinte umanitare catastrofale, care este des folosit in aceasta perioada de catre guverne, descrie de fapt, efectele unice si terifiante asupra oamenilor, incluzand vatamari letale ale non-combatantilor razboiului in care armele nucleare ar putea fi folosite. Oamenii de stiinta si medicii au studiat si documentat indelung consecintele medicale ale unui razboi nuclear, concluzionand ca securitatea umana si supravietuirea depind de inlaturarea acestor arme nejustificate, de pe fata Pamantului.

Armele nucleare sunt unice in puterea lor distructiva si in pericolul pe care il poseda pentru supravietuirea mediului si a umanitatii. Ele elibereaza o cantitate imensa de energie sub forma unui suflu, a energiei termice si a radiatiilor.

O explozie nucleara elibereaza o unda de soc care atinge viteza de sute de km/h. Suflul exploziei omoara persoanele aflat in preajma km 0 si cauzeaza leziuni pulmonare, rani la nivelul aparatului auditiv si hemoragii interne. De asemenea, alte rani pot fi provocate in timpul prabusirii cladirilor.

Radiatia termina a exploziei este atat de intensa incat aproape tot ce se afla in jurul km 0 este vaporizat. Caldura extrema cauzeaza arsuri puternice si porneste nenumarate incendii, care fuzioneaza intr-o furtuna de foc. Chiar si persoanele care se afla in adaposturi subterane, au sanse mari sa moara datorita lipsei de oxigen si intoxicarii cu CO2.

Spre deosebire de armele conventionale, armele nucleare elibereaza radiatii ionizate: particule si raze emanate de materialele radioactive. In doze mari, aceste radiatii omoara celulele, dauneaza organelor si cauzeaza o moarte rapida. In doze mici, pot dauna celulelor si pot duce la cancer, malformatii genetice si mutilari. In corpul uman, provoaca leucemie, cancer de sange si alte tipuri de cancer cum ar fi cel tiroidian, pulmonar sau mamar. Expunerea la radiatii este externa, prin intermediul particulelor radioactive din aer, apa si pamant si interna, prin inspiratie si consumul de alimente si lichide contaminate cu radioizotopi. Acesti radioizotopi contamineaza, plantele si animalele, intregul lant alimentar fiind afectat.

Atentatele nucleare distrug infrastructura sociala necesara redresarii in urma conflictului. Sistemele de comunicatii si transport, echipamentele de stingerea incendiilor, spitalele si farmaciile ar fi toate transformate în moloz intr- o zona de distrugere completa, extinsa la kilometri. Cei care ar incerca sa ofere ajutor bolnavilor sau ranitilor ar fi expusi la un nivel foarte ridicat de radioactivitate, riscandu-si propriile vieti. Un raspuns umanitar eficient nu ar fi posibil nicaieri in lume, ceea ce subliniaza necesitatea absolut imperativa a abolirii armelor nucleare.